Kancelária Slovenského poľovníckeho zväzu, Štefánikova 10, Bratislava 811 05
  • +421 2 5720 33 11
  •  +421 2 5720 33 21

Zákaz poľovníctva na Slovensku by bol katastrofou

SITAZámer europoslanca Wiezika zrušiť poľovníctvo, ktorý prezentoval na sociálnej sieti, by mal katastrofálny dopad na manažment voľne žijúcej zveri, život a hospodárenie na vidieku, ale aj na odvetvia národného hospodárstva, ekonomiku a zamestnanosť. Podobne nezodpovedné vyhlásenia však treba brať z úst politika vždy vážne!

Celoplošný zákaz poľovníctva na Slovensku, po ktorom volajú niektorí aktivisti, by bol katastrofou. Znamenal by zničené polia, lesy premnožené zverou, zvýšený počet dopravných kolízií či šírenie chorôb prenášaných zverou. Uviedol to pre agentúru SITA riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory (SPK) Imrich Šuba. Výsledkom zákazu poľovníctva okrem spomínaných problémov by boli podľa neho aj výrazné ekonomické dopady.

Multinásobné negatívne účinky

„Tieto ekonomické dopady by mali multinásobné negatívne účinky. Či už by išlo o obeh tovarov, výrobcov, alebo o turizmus vidieckych oblastí. Samozrejme by sa zvýšila aj nezamestnanosť práve v najcitlivejších regiónoch vidieka. Zároveň by sme stratili kultúrne hodnoty a tradície ako sokoliarstvo,“ doplnil Šuba. 

Celoplošným zákazom poľovníctva na Slovensku by sa podľa Šubu dosiahla aj strata kynológie. Slovenský poľovnícky zväz je organizáciou, ktorá spravuje čistokrvný chov psov na našom území od roku 1939.

„Poľovné plemená sú špecifickou skupinou plemien psov, ktorá je na rozdiel od spoločenských plemien aj pracovne používaná. Momentálne je Slovensko v rámci kvality poľovných psov jednoznačne na vysokej úrovni a slovenské odchovy majú nielen u nás ale aj vo svete výbornú povesť. To by nebolo možné, ak by im nebolo umožnené ich použitie v poľovníckej praxi a výber do chovu by nebol naviazaný na skúšky poľovnej upotrebiteľnosti,“ ozrejmil Šuba.

Svoje tvrdenie nazval sarkazmom

Kynológia, tak ako aj samotné poľovníctvo sú podľa riaditeľa SPK súčasne obrovskou oblasťou, ktorá nemalými finančnými prostriedkami prispieva do štátneho rozpočtu a zamestnáva množstvo ľudí.

„Na kynológiu je naviazaná výroba krmiva, kozmetiky, doplnkov a pomôcok, množstvo veterinárnych lekárov sa špecializuje práve na psov a spoločenské zvieratá. Taktiež množstvo športového oblečenia je prispôsobené práve tejto oblasti,“ uzavrel Šuba.

Europoslanec za koalíciu PS/SPOLU a známy ekológ Michal Wiezik na sociálnej sieti uviedol, že je za celoplošný zákaz poľovníctva na Slovensku. Neskôr svoje tvrdenie poopravil.

„Samozrejme z mojej strany išlo o sarkazmus. Poľovníctvo určite nemienim rušiť. Riešim konkrétne aspekty poľovníctva ako je kvóta na lov vlka, ktorú by som rád videl nulovú a riešim bezzásahové územia, kde poľovníctvo nebude možné, na úrovni 5 až 10 percent rozlohy Slovenska. Rušenie poľovníctva rád prenechám občanom a spoločenskej kultúre,“ reagoval pre agentúru SITA Wiezik.

Vyjadrenia Europoslanca Michala Wiezika nájdete v galérii nižšie.

Zdroj: SITA, FACEBOOK

vyjadrenia_wiezik_1.jpgvyjadrenia_wiezik_2.jpg


AdmirorGallery 5.2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.